Til hovedinnhald
Kundehistorier Teknologi Digitalisering Podkast

Podkast: Teknologi. Av og for mennesker.

I podkasten «Teknologi. Av og for mennesker» snakker vi med virksomheter som skaper en smartere hverdag. Lær og la deg inspirere av hva andre gjør innen smarte byer, utdanning, velferdsteknologi, nye forretningsmodeller, dataanalyse og brukeropplevelser.

Episoder - Sesong 2

#27 Hackerne kostet Hydro over 550 mill kroner. Hva skjedde egentlig, og hva kan vi lære?

I fjor rapporterte Nasjonal Sikkerhetsmyndighet NorCert over 20 000 sikkerhetshendelser. 5000 av disse ble vurdert som reelle trusler. Frykt for omdømmetap gjør allikevel at det skjuler seg store mørketall. Mange virksomheter vet ikke engang at de er rammet. Nå står Hydro frem med historien bak et av vår tids mest kjente hackerangrep for å advare andre. 

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, og informasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland, tar praten om cybersikkerhet.

#28 Fjong: Tech-plattform, gründerliv og NRK-serien «Exit»

Har du sett NRK-serien «Exit», så har du også sett skuespillerne i lånte «fjær» fra Fjong

Selskapet, som ofte omtales som «AirBnB for klær», definerer seg som et teknologiselskap. Med mål om å bidra til et mer ansvarlig forbruk, har leieklær fra Fjong blitt en egen merkevare.

Vi tok en prat med Sigrun Syverud, CEO og co-founder av Fjong under Nordic Edge-konferansen i Stavanger.

#29 Må du være liten og rask for å lykkes med innovasjon?

I denne episoden snakker vi om hva det er som gjør virksomheter innovative, og hva som skiller de mest innovative bedriftene fra de som ikke er det. Har egentlig størrelse noe å si for innovasjonskraften, spør vi direktør for digital innovasjon i Posten, Alexander Haneng, og høyskolelektor for entreprenørutdanningen ved Handelshøyskolen BI, Tor Haugnes.

Episoder - Sesong 1

#1 Bruker beacons for å skape fremtidens dyrepark

– Nå skal vi fore sjimpansene. Det står ikke i programmet, men siden du er i nærheten er du hjertelig velkommen!

Med beacons koblet til en app, får besøkende i Kristiansand Dyrepark umiddelbare meldinger om ekstra opplevelser, forklarer markeds- og kommunikasjonsdirektør Anniken Bjørnstad SchjøttVi snakker med Bjørnstad Schjøtt og rådgiver i Agder Innovasjon, Svein Mork Dahl, om innovasjon og bruk av teknologi innenfor reiseliv.

#2 Denne teknologien revolusjonerer byggenæringen

I ukens episode av «Teknologi. Av og for mennesker» snakker vi med forretningsutvikler i entreprenørkonsernet Skanska, Simen Løvgren og daglig leder i VR-selskapet Dimension10, Aleksander Langmyhr, som begge jobber mot å være ledende i bransjen på digitalisering.

Lær om prosjektstyring i byggnæringen gjennom ny teknologi og hvordan VR revolusjonerer bransjen.

#3 Flamingoer, teknologi og strandfest

– Vi opplever at teknologien fortsatt ikke møter alle våre krav. I fjor hadde vi i gjennomsnitt 279 enheter solgt over disk i minuttet. Verken Vipps eller betalingsarmbånd er raske og kraftige nok til å håndtere så stor trafikk, sier markedssjef for Palmesus, Ketil Børstein Stensrud. Vi snakker med han om hvordan teknologi hjelper Palmesus til å bli Skandinavias største strandfest!

#4 Velferdsteknologi endrer helsesektoren og gir flere varme hender

I denne episoden har vi besøkt et av de mest teknologiske velferdssentrene i Norge.

Avdelingsleder Jørgen Ahlstrøm og fag- og kvalitetskoordinator Janne Nordang Nymo, begge fra Otium Bo- og velferdssenter, forteller hvordan de bruker teknologi for å gjøre både beboere og pårørende tryggere, og hvilke utfordringer de står overfor i hverdagen.


#5 Hvordan lærer vi i fremtiden?

– Alle har forstått at teknologi er kommet for å bli og at dette er noe vi må lære elevene å håndtere. Hvorvidt det er en plan for hva teknologien skal gi elevene, opplever jeg imidlertid som sprikende fra kommune til kommune, sier strategisk skolerådgiver i Atea, Elisabeth Palmgren. Hun er tidligere rektor ved Teglverket skole.

I samtalen med programleder Christian Brosstad og spesialrådgiver i Bærum kommune, Christian Sørbye Larsen, utforsker Palmgren fremtidens læring og hvilke fallgruver skolene bør unngå.

#6: Stadig flere “gladlaks” ved hjelp av teknologi

Sjømatsektoren er Norges nest største eksportnæring. Men hvordan bruker de sensorer, metadata og robotisering for at fisken skal få en bedre livssyklus?

Det snakker produktsjef Harry Osvald Hansen i Måsøval Fiskeoppdrett og fagsjef for marked og utvikling, Kjetil Hestad i Sjømatbedriftene om i den nyeste podkastepisoden.

#7 Slik skal vi transporteres i fremtiden

Bilbransjen er i ferd med å gjennomgå en totalforvandling. Kjerneproduktet er i kraftig endring og næringen går for stadig flere miljøvennlige alternativer og lavere klimautslipp.

I denne episoden snakker Håvard Andersen i Møller Mobility Group og Are Knutsen i Bertel O. Steen om mobilitet, elbiler og selvkjørende teknologi.

#8 Drammen, verdens smarteste by?

Drammen kommune har som mål at byen deres skal bli verdens smarteste. Hva betyr det for innbyggerne? For å få svar tok vi turen til Drammen for å prate med digitaliseringssjef i kommunen, Frank A. Baklid og Richard Petterson i Vicotee om ”smarte byer” og tingenes internett i praksis.

#9 Raketter, droner og nesten en internasjonal krise

Andøya Space Center har skutt opp mer enn 1200 forskningsraketter og tester våpensystemer. I denne episoden forteller romfartsenterets konserndirektør, Odd Roger Enoksen, om droner, romteknologi og da de nesten utløste en internasjonal krise.

Helt siden oppstarten i 1962, har Andøya Space Center fasilitert romforskning, skutt opp forskningsraketter og sluppet vitenskapelige ballonger.

#10: Nå bygges smarte bygg som lar deg prestere bedre på jobb

60 prosent av Europas arbeidskontorer står tomme i arbeidstiden. Hvordan kan vi utnytte den tomme plassen bedre? I ukens episode tok vi turen til Ateas nye smartbygg på Haslelinje i Oslo for å snakke med forretningsutvikler i Höegh Eiendom, Jørgen Flaa, og advokat fra Bahr og driver av Proptech Norway, Henrik Taubøll.

– Teknologien er allerede her, hvor bygget blant masse annet leser kalenderen din og har booket korrekt møterom. Næringsbyggene som føres opp nå er proppfulle av sensorer som skal gjøre det morsommere og bedre for deg å gå på jobb, sier Flaa.

#11: Fisk, teknologi og bærekraft

Hvordan kan teknologi endre et av verdens eldste yrker? I denne episoden reiser vi til Alnes fyr på Sunnmøre for et dypdykk i fiske- og oppdrettsnæringen.

Hør Peder Stette fra Optimar og Kine Berlid Norheim fra Next Digital sine tanker om bruken av maskinlæring og big data-næringen, og hvordan de skal nå målet om fem millioner tonn laks i året fra 2050.

#12 Kunstig intelligens og robotisering – en trussel eller mulighet?

Hva betyr kunstig intelligens, robotisering og automatisering – og hvordan kan vi bruke dette i praksis? Det snakker Tom Erik Mykjåland fra NextSport og Einar Duenger Bøhn, filosofiprofessor ved Universitet i Agder og Christian Brosstad om i denne podkastepisoden.

I denne episoden er det improviserte podkaststudioet flyttet til industrifeltet på Lund, utenfor Kristiansand ligger en av Norges kanskje flotteste fotballstadioner, Sør Arena, ved vannkanten. Med fotballaget Start spillende i bakgrunnen sitter trioen på gressmatten og tar et dypdykk ned i kunstig intelligens og robotisering.

#13 Cybersikkerhet - er det uflaks når din bedrift blir hacket?

Hydro har nettopp opplevd det. Hva skjer egentlig når du blir rammet av et cyberangrep? Hvordan kan virksomheter ruste seg mot angrep fra hackere? I denne podkastepisoden har programleder Christian Brosstad besøk av tidligere CEO i Cisco Norge, Sven Thaulow og CEO i Norfloor, Helge Aasen for å snakke om cybersikkerhet.

I denne episoden er det mobile podkaststudioet lagt til Teknisk Museum på Kjelsås, som er et museum for teknologi, medisin, naturvitenskap, industri og et eldorado for utforskende mennesker.

#14 Skal du lykkes med digitalisering, må den være datadrevet

Hva er big data? Hvorfor er det et så aktuelt tema og hvordan brukes dette i praksis? Sigbjørn Høgne og Steinar Holmedahl fra analyseselskapet Sherpa by Atea gir deg svarene i denne ukens podkastepisode sammen med moderator Christian Brosstad.

På Bananpiren, i det fremvoksende frihavnsområdet i Gøteborg sentrum, finner vi supertrioen som er klare for å dykke ned i big data i denne podkastepisoden.

Kort forklart har big data, eller stordata på norsk, ingen verdi om du ikke klarer å organisere det slik at de som skal ha det, faktisk får tak i det - og kan bruke det.

#15 Hvordan ser moderne arbeidsplasser ut?

Digitalisering endrer ikke bare kundeopplevelsen, men også hvordan vi samhandler på jobben. Hva kan du gjøre for å møte den nye arbeidshverdagen? Hør Christoffer Lokrheim i Microsoft og Tommy Johannessen i Lydbokforlaget sine tanker om dette i denne episoden.

Denne uken har podkaststudioet flyttet inn hos problemverkstedet Folk på Youngstorget, hvor mennesker og virksomheter løser samfunnsutfordringer i felleskap.

Det passer som hånd i hanske med ukens tema: Den moderne arbeidsplassen. Alle virksomheter preges i ulik grad av digitalisering, hvilket naturligvis får konsekvenser for arbeidsplassen og samhandling mellom kollegaer.

#16 Slik endrer utdanningsteknologi den norske skolen

Barn er ofte de mest teknologinysgjerrige blant oss. Men hvordan tar man det inn i skolen med suksess? I ukens episode står utdanningsteknologi med rektor Reidar Wiik ved Mesterfjellet skole og «fyrtårnslærer» Joachim Gjertsen på timeplanen.

I Larvik sentrum ligger Mesterfjellet skole, en av landets mest moderne skoler. I den fem etasjer høye bygningen åpnes de store takvinduene automatisk, avhengig av Co2-nivået i rommet. Den hybride ventilasjonen sørger for at elevene hele tiden har best mulige læringsforhold.

Både foreldrene og elevene er utstyrt med appen «Min skole», laget for å fjerne all friksjonen ved bruk av fysiske beskjeder på lapper, tekstmeldinger og e-poster som ble sendt ut tidligere.

#17 Hjelp, det brenner! Slik bruker brannvesenet teknologi for å redde liv

I 2018 utførte brann- og redningsvesenet i Norge hele 96.980 oppdrag, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det er en økning på hele 12 prosent fra året før. Men hvordan brukes egentlig teknologien i nødetatene for å lage bedre tjenester?

Midt inne blant brannbilene på Sandefjord brannstasjon, sitter programleder Christian Brosstad i det provisoriske podkaststudioet og snakker med Reidar Falkensten, kundeansvarlig for brann og politi i Locus; Oscar Eliassen, beredskapsleder i Sandefjord brann og redning; og Beathe Lassen, branninspektør i Sandefjord brann og redning.

#18: «Design thinking» får flere mennesker ut på tur

Teknologi i seg selv bør aldri være målet, men heller hvilket problem som kan løses ved hjelp av teknologi. Flere og flere virksomheter bruker «design thinking» i problemløsningen, men hva er det egentlig - og hvordan kan du bruke det?

På Bananpiren i Gøteborg sentrum, sitter programleder Christian Brosstad og snakker om «design thinking» sammen med Mette Habberstad, kommunikasjonssjef i Den Norske Turistforening; Linda Vik, business designer i EGGS og Silja Nyhus, kreativ leder i EGGS.

#19 Vipps og Sbanken: Hvordan ser fremtidens bank ut?

I fjor ble det investert 100 milliarder dollar i Fintech-selskaper som tar opp kampen mot bankene. På den andre siden investerer bankene selv svimlende 300 milliarder dollar i ny teknologi. Men hvem kommer til å vinne kappløpet, og hvordan vil denne utviklingen påvirke finansbransjen i årene som kommer?

I solen utenfor hovedinngangen til Oslo børs sitter programleder Christian Brosstad og snakker om fremtidens bank sammen med leder for innovasjon og utvikling i Sbanken, Christoffer Hernæs og Baard Slaattelid fra Vipps.

Nylig ble det publisert en rapport hvor det fremkommer at banksjefene selv mener at de har tilgang på så store mengder data, at de ikke frykter de nye selskapene innen fintech.

#20: Omstilling betyr stødig kurs mot fremtidens digitale skipsfart

Norge har lang sjøhistorie, men digitalisering av havrommet vil bli en “game-changer,” også for verdens femte største shippingnasjon. Hør hvordan i ukens podkast-episode.

De havbaserte næringene står for en stor del av norsk eksport, og fiskeri og marine ressurser alene nærmer seg svimlende 100 milliarder i året. Bransjen selv kaller havet “den nye oljen.”

I denne episoden har programleder Christian Brosstad reist til Ålesund for å snakke med senior VP i Kongsberg Maritime, Svein Kleven og professor fra NTNU, Hans Petter Hildre om om fremtidens skipsfart og digitalisering av havrommet.

#21: Slik jobber Petter Stordalens tech-selskap, eBerry, med kundeopplevelser 🔥

Nordic Choice Hotels har en ambisjon om å levere verdens beste kundeopplevelser. I Stockholm tester de ut et konsept hvor du får levert klær til hotellrommet som passer din stil, størrelse og kjøpspreferanser. Du kan leie eller kjøpe klærne om du ønsker. Er dette en del av fremtidens kundeopplevelse?

I solsteika på toppen av Petter Stordalens nye storstue, Clarion Hotel The Hub, sitter programleder Christian Brosstad sammen med Lisa Farrar, Chief Digital Officer i eBerry, og Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

#22: Mat + teknologi = mindre matsvinn 👏

Hvert eneste år kastes det 385.000 tonn mat i Norge som kunne vært spist. Hvorfor kaster vi så mye mat? Og finnes det teknologi som kan være med på å redusere matsvinn?

Denne uken har vi flyttet podkast-studioet til Skøyen. På prøvekjøkkenet til NorgesGruppen sitter programleder Christian Brosstad og snakker om bærekraftig produksjon og forbruk av mat. Med han på kjøkkenet, er Mette Nygård Havre, som driver folkebevegelsen spisoppmaten.no og selskapet Grønne Verdier, og Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen.

Er du nysgjerrig på hvordan vi du også kan bli en «matredder»? Lytt til denne podkastepisoden!

#23: Biler, selvkjørende busser, droner og sparkesykler. Hva skjer i byene?

I over to år har kjøreatferden til tusenvis av bilister blitt registrert. Det viser seg at bilen til gjennomsnittsnordmannen står parkert 97 prosent av tiden og at el-bilsjåfører har flere skadesaker enn andre sjåfører. Hvordan kan selvkjørende biler redusere antall ulykker, og hvordan ser fremtidens mobilitet ut?

I en førerløs buss på vei mot Rådhusbrygga i Oslo snakker programleder Christian Brosstad om fremtidens mobilitet sammen med administrerende direktør i Volvo Cars, Øystein Herland og leder av Fremtinds Innovasjonslab, Svein Skovly.

Er du nysgjerrig på fremtidens mobilitet? Og hvordan du vil transporteres i fremtiden? Lytt til denne podkastepisoden!

#24: Digitalisering i offentlig sektor: Henger vi bakpå?

- Så lenge vi ikke har ledere i offentlig sektor som forstår hva vi skal bruke den nye teknologien til, så kommer vi ingen vei, sier Robert Steen, byråd for finans i Oslo kommune og ansvarlig for digitaliseringsprosjektet Oslo Origo. Så hva er egentlig status for digitalisering i det offentlige?

46 meter over havet i glassheisen på Tjuvholmen i Oslo snakker programleder Christian Brosstad om digitalisering i norske kommuner med administrerende direktør i interesseorganisasjonen IKT-Norge, Heidi Austlid, og byråd for finans i Oslo kommune og ansvarlig for digitaliseringsprosjektet Oslo Origo, Robert Steen.

Er du nysgjerrig på digitalisering av offentlig sektor? Og hvordan dette vil påvirke deg i fremtiden? Lytt til denne podkastepisoden!

#25: Kolonial.no gründer og Bente Sollid Storehaug; Nabobil-salg, netthandel og fremtidens brukeropplevelse

Nabobil ble akkurat solgt for svimlende 105 millioner kroner. Vi har tatt en prat med gründer av Nabobil og Kolonial.no, Karl Munthe-Kaas og administrerende direktør i Digital Hverdag, Bente Sollid Storehaug, som uttaler seg om fremtidens brukeropplevelser, netthandel og teknologi.

#26: BONUS: E-sport, spill-teknologi i skolen og Fortnite med kulturminister Trine Skei Grande

Dataspill et stort og voksende kulturfenomen, og debatten pågår for fullt om e-sport bør anerkjennes som en egen idrett. Det ser ut til at forkjemperne er i ferd med å få gehør for sine argumenter.

I anledning Arendalsuka 2019 snakker kulturminister Trine Skei Grande, Venstre-politiker Grunde Almeland og kommersiell sjef i Nordavind DNB, Steffen Willumsen, om e-sport og spillteknologi i skolen. I tillegg utfordret vi dem til en Fortnite-match!

Atea.no oppfattes bedre hvis du oppdaterer nettleseren din. Her finner du en ny versjon av Internet Explorer