Til hovedinnhald
Tilbake til Bærekraft i Atea

Håndter IT bærekraftig

Kunsten å tenke bærekraftig IT

Digitaliseringen går raskere for hver dag, og bærekraftig livssyklushåndtering av IT er viktigere enn noen gang. Vi må tenke tiltak og tjenester som ikke ødelegger mulighetene for kommende generasjoner. Hver eneste dag jobber vi med kunder som utfordrer oss på hvordan vi sammen kan gjøre mer bærekraftige innkjøp. Vårt oppdrag er å bygge Norge med IT, og vi vil gjøre dette med hensyn til både mennesker og miljø.

 

Guide til bærekraftig håndtering av IT-produkter

Kartlegg og få oversikt 

Hva har dere av IT-utstyr i virksomheten? Finnes det noe på lager eller hjemme hos ansatte? Etter lang tid med hjemmekontor er det mange som har skjermer og annet utstyr hjemme. Er alt utstyret som er blitt medbrakt til hjemmekontor fremdeles i bruk? Lag en liste over antall og type produkter dere har som ikke er i bruk eller som er defekt.

Hvordan bør de ulike produktkategoriene håndteres?

Klienter og servere bør formatteres og slettes på en forsvarlig måte før de kan gjenvinnes. Smartmobiler og nettbrett kan ofte ha relativt høy restverdi, selv etter flere års bruk. Tilbehør som mus og tastatur har liten restverdi, men bør gjenvinnes som EE-avfall. Hva er hensiktsmessig håndtering av de ulike produktgruppene?

Finn ut hvem som har eieransvar

Er det dere som har innkjøpsansvaret? Dersom det er et annet organ som har innkjøpsansvar, må dere kartlegge hvem som er juridisk eier av utstyret og hvem som dermed eier produktet når det er nedskrevet. Noen virksomheter lar ansatte overta klienter, nettbrett og mobiler. Få oversikt over hva virksomheten er ansvarlig for av ITprodukter som ikke er i bruk.

Bring the action!

Alle leverandører som selger IT-produkter skal også ha en avhendingsmulighet - det vil si at de er nødt til å kunne ta produktene dere har kjøpt tilbake. Men ikke alle leverandører har smidige løsninger for dette og ikke alle leverandører kan garantere sikker sletting eller gjenbruk. Gjør research og finn en partner som vil spille dere gode på dette området!

grønt_blad_i_tastatur.foto

Bli med i 100%-klubben!

Har du tenkt på at hvert eneste IT-produkt har en livssyklus? Denne syklusen kan vi påvirke fra start til slutt. 100%-klubben er for de kundene som vil øke andelen av gjenvunnet og gjenbrukte enheter. Sammen strekker vi oss mot målet om at 100 % av enhetene som selges skal samles inn til gjenbruk og gjenvinning. Vi vil ha med oss kunder som ønsker å tenke livssyklus på IT-utstyret sitt, som ønsker å stille krav til bærekraftig håndtering fra produksjon til avhending.

 

Tips til mer bærekraftig innkjøpspraksis

I en digitalisert verden blir det stadig viktigere å sørge for bærekraftig produksjon og bruk av IT. Det å etablere bærekraftskrav ved innkjøp av IT-løsninger er det kraftigste verktøyet vi har for å påvirke IT-bransjen i en mer bærekraftig retning. Vi har samlet våre beste tips basert på vår egen kunnskap om bransjen og behovene kundene våre har. Anbefalingen skal inspirere og gi din virksomhet en plattform å handle ut i fra.

Les tipsene her.

 

Livssyklushåndtering med Goitloop

Goitloop er et tiltak som tilbyr retur og innsamling av brukte og utdaterte IT-enheter som virksomheten ikke lenger har bruk for. Disse blir resirkulert og får et nytt liv avhengig av produktets tilstand. Vi sørger også for sikker sletting av data.

Vårt senter i Sverige er et moderne resirkulerings- logistikk- og konfigurasjons senter på totalt 27 000 kvadratmeter, inkludert kontorer og produksjonsområder. Her vil vi fokusere på effektivitet og bærekraft gjennom hele livssyklusen til IT produkter.

Tilbake til Bærekraft i Atea
Atea.no oppfattes bedre hvis du oppdaterer nettleseren din. Her finner du en ny versjon av Internet Explorer